Preek op nieuwjaar 1-1-2003, 
jaar B, serie 2002-2003

ANDERE PREKEN VAN DE WEEK

Voor de tekst van de Evangelie-lezing van deze dag en een meditatie
klik hier en zoek de juiste week



KLIK HIER OM DE PREEK TIJDENS DE VIERING VAN HET LAATSTE WEEKEND TE BELUISTEREN (Real Audio)

KLIK HIER OM DEZE VIERING IN ZIJN GEHEEL TE BELUISTEREN (Real Audio)



Reacties? klik hier en stuur een e-mail.

Preek op nieuwjaar 1-1-2003, B2003ADV11-nieuw.html,
in de parochie van de H. Bartholomeus te Poeldijk, door pastoor Michel Hagen. AMDG

E.L:     Num. 6, 22-27
T.L:     Gal. 4, 4-7
EV:     Luc. 2, 16-21

Homilie

De afgelopen jaren hebben we dikwijls het woord onthaasting gehoord. Onthaasting in het verkeer levert minder aanrijdingen op, minder aanrijdingen geven minder files, minder files geven minder tijdverlies, zo levert onthaasting in sommige gevallen zelfs tijdwinst op.

Onthaasting geldt zo ook in het werk; meer tijd om na te denken, eerst denken dan doen, dat levert betere resultaten. Betere resultaten geven betere prijzen, en tijd is geld. Dus onthaasting geeft tijdwinst.

Onthaasting maakt alles ook rustiger, meer rust levert minder hart en vaat ziekten, dat geeft minder ziekteverzuim, zo geeft onthaasting nogmaals tijdwinst.

Onthaasting dus. Is het dan niet vreemd dat we juist vandaag op de eerste dag van het nieuwe jaar, warempel in het Evangelie ‘haast’ tegenkomen. De eerste regel al: “In die tijd haasten de herders zich naar Betlehem.” Dat is nu net iets dat ik me bij herders niet zou voorstellen, herders die zich haasten. Zo’n kudde is toch de rustgevenheid zelve, grazende schapen, daarbij de wacht houden, ze rustig bij elkaar brengen in de omheining. Herders en haast, dat lijkt niet bij elkaar te passen.

Toch is er vandaag haast, zoals een Express Koerier haast heeft, omdat hij een belangrijk stuk moet afleveren, iets waar mensen op zitten te wachten. Waarom zijn we zo blij met telefoon, e-mail en fax, omdat we een belangrijk bericht nu direct aan de andere kant van de wereld kunnen bezorgen. En dat is wat er hier gebeurt. Hier is een bericht dat de rustigste, de meest onthaaste mensen tot spoed aanzet. Haastige spoed is zelden goed, het zou een voornemen kunnen zijn voor het volgende jaar, maar soms is er haast geboden. Het is zoals later tijdens het leven van Jezus, dan zegt Hij tegen zijn leerlingen: “Groet niemand onderweg...” want de begroetingen toendertijd konden heel wat tijd kosten. En er is haast geboden met de Blijde Boodschap.

Dus een dubbele boodschap aan het begin van het nieuwe jaar. Onthaasting in deze wereld, om tijd te vinden voor de Blijde Boodschap. Tijd afsnoepen van de bezigheden van de maatschappij, van handel en economie, de dingen van deze wereld om tijd te vinden voor dat waartoe God ons oproept.

Onthaasting, om de verwondering te kunnen delen van deze herders, van de omstanders, iedereen die het hoorden stond verwonderd, zelfs Maria en Jozef zijn verbaasd. Onthaasten om tijd te vinden voor dit kind dat in onze wereld inbreekt, die als licht het duister doorbreekt, die als een kleine dief in de nacht ons hart komt stelen.

Onthaasting, omdat deze wereld ons zo bezig houdt, zo verstrooit en afleidt van wat echt belangrijk is, onthaasting om daarna alsnog haast te maken voor dat wat van wezensbelang is. Tijd vinden om Hem te leren kennen die hier in de kribbe ligt. De verwondering delen, dat God in ons leven is binnengekomen, dat hier een mens is in Wie God helemaal aanwezig is.

Maar die hemelse haast, die haast van deze herders is op zich toch ook een wonderlijke haast, het is die haast waarbij het gezegde geldt: Wie geloven haasten niet. De haast die tegelijk toch ook zegt, alles van God komt op zijn tijd. De haast die weet dat je met Hem nooit te laat en nooit te vroeg bent, de haast die in feite geen haast is, omdat je gewoon dat doet, wat Hij je op dit moment te doen geeft.

Het komende jaar mag een jaar van onthaasting worden, zodat we tijd vinden voor nieuwe initiatieven. Een van die nieuwe initiatieven die de komende maanden zijn beslag krijgt is de poppenkast op de woensdagmiddag. Dan willen we voor kinderen van 4 tot 8 jaar, met ruimte voor iets jonger en iets ouder, het Evangelie spelen met de poppen, hier in de kerk. Er is nog veel werk te doen voor die tijd, maar de werkgroep is al van start gegaan.

Ook willen we gaan zoeken naar een nieuwe vorm van vieren een paar maal per jaar op de zaterdagavond. Een catechetische viering, om op een andere, een nieuwe en creatieve manier Jezus te presenteren, voor hen die nu wat minder vaak naar de kerk komen, zodat allerlei mensen van onze tijd Hem beter kunnen leren kennen.

Dan gaan we natuurlijk met de samenwerking beginnen, dat betekent dat volgende maand, per 1 februari de nieuwe mistijden gaan gelden. Monster en Poeldijk gaan op verschillende tijden zitten. Monster op half tien en Poeldijk op elf uur. We hopen dat u het dagritme kunt aanpassen, zodat we samen verder kunnen. Tegelijk is er dan de mogelijkheid om te wisselen tussen Monster en hier. Volgend jaar zullen we wisselen, dan gaan wij op half tien zitten en gaat Monster naar elf uur.

Ook zult u mij minder vaak hier zien, pastoor van Mastwijk zal hier ook geregeld zijn en ook pater van Rest, een emeritus priester die assisteert in de HGMP. Met hem erbij kunnen we het nieuwe rooster volhouden. Zonder hem zal dit nieuwe rooster zelfs opnieuw moeten worden aangepast. We zijn daarom extra blij met zijn bereidheid te assisteren.

Dan zult u zes keer per jaar een VOLT viering op de zaterdagavond hebben. De VOLT groep heeft ook voor de nieuwe situatie haar medewerking toegezegd. De tijd breekt aan dat hun bijdrage steeds harder nodig wordt. Net als bij pater van Rest zijn we blij met hun inzet en werk.

Ook voor anderen geldt dit, de stuurgroep liturgie en anderen die de roosters maken, moeten meer passen en meten, aangezien de roosters ook bij de andere parochies moeten passen. Het standaardschema zal niet steeds stand kunnen houden. Er zal nog wel eens iets niet helemaal goed lopen, zodat we inschikkelijk naar elkaar moeten zijn.

Veranderingen brengen onrust mee. Tegelijk zijn veranderingen ook kansen, voor hen en voor ons. We gaan daarom het nieuwe jaar met hoop en verwachting tegemoet. Toen daar ooit dat kleine kind werd geboren, durfden allen het aan met verwondering te kijken en hoop te putten uit al die woorden die werden gezegd. Jezus is uitgegroeid tot de beloofde Verlosser, de Redder, de Messias. Dit jaar is opnieuw een jaar vol beloften, dat we met geloof en vertrouwen binnentreden.

Die jonge vrouw die aan dit kind de moederlijke ruimte bood om te groeien en te worden Wie Hij Is. Aan Maria is deze eerste dag van het nieuwe jaar toegewijd. Zij moge met haar moederlijke voorspraak ons bijstaan, zodat uit dit jaar mag groeien waar God toe besloten heeft. Zoals Hij ooit het volk in de woestijn heeft gezegend. Moge Hij zo dit jaar zegenen. Aan het eind van de viering zullen we om die zegen vragen. Dan wens ik u allen ook een zalig nieuwjaar. Amen.

Reacties? Stuur een e-mail.

Terug naar top van deze pagina

Terug naar homepage